Min Bakgrund

1973 – 1974
Telereparatörslinjen på Polhemsgymnasiet i Stockholm.

1974 – 1975
Tryckare på FOA- Försvarets Forskningsanstalt.

1975 – 1979
Anställd på Europa Film (senare Sonet Studios och Europa Studios) som på sin tid var en av de största i landet med ett 80-tal biografer, film- och musik studios, gravering av grammofonskivor, musik- och videokassett kopiering. Det första året gick jag som lärling med utbildning i ljud- och videoteknik av erfarna mästare inom ämnet samt arbete med videokopiering. Därefter arbete som bandtekniker och redigerare på Ampex 2″ men även tidiga 1 ” maskiner (JVC etc.) och U-Matics. Rank Scanner operatör 16mm and 35mm film.

1979 – 1984
Redigerare och tekniskt ansvarig på Nord Artel (senare Nord Art Forsgren Prod.) i Stockholm, ett fristående produktionsbolag som tidigare producerat film, bl.a. Pippi Långstrump, Pojken med guldbyxorna, Katitzi m.fl. Jag övervakade inspelningarna i 3-kamera studion och redigerade på olika format så som U-Matic, 1″B och 1″C och High-band U-Matic. Detta var innan Beta och Betacam SP kom ut på marknaden. Arbetet inkluderade även EFP (en-kamera inspelning via OB-Buss och ENG (enkamera inspelning utanför studion) samt arbete runt om i landet som video- eller ljudtekniker. Vi producerade utbildning- och informations program för olika företag men även “Musik-Videos” i början av 1980-talet, först ut var bl.a Secret Service.

1984 – 1988 Freelance
Redigering på datorer som Convergence, Ampex ACE and Sony System. Kameraman – ENG och Studio.

Bildmixer hos SVT i Göteborg och Stockholm. Kameraman och redigerare hos SVT Sporten, Rapport och Aktuellt i Norrköping, Örebro, Sundsvall, Göteborg och Stockholm.

Arbete för Convergence UK (senare Paltex Corporation) tillverkare av datorbaserade redigeringssystem. Arbetet innebar utbildning av redigerare hos TV-stationer runt om i Europa: Turkiet, Island, Storbritannien, Tyskland, Finland, Norge, Danmark och Sverige. Jag arbetade under 5 år som instruktör på deras utställningar på IBC i Montreux och Brighton. En utställning  som senare flyttade till Amsterdam.

Videolärare hos TBV (nu Sensus studieförbund) i Stockholm under ett år. Produktion av utbildning och informations program och musik videos. OB-bildmixer på Sonet studios för SVT.
Flyttade till England 1988

1988 – 1994
Freelance arbete för bl.a. TV3. I huvudsak för TV3′s sport avdelningen, Eng-kamera och redigering. Redigerare under 4 Ishockey WM, 1990 till 1993. 5 år som redigerare på Wimbledon Tennisen. Jag var också fotograf inför dessa evenemang, filmade intervjuer och förberedelser av lag och spelare.

Under ett par år arbetade jag som “enmansteam” och filmade inslag och intervjuer runt Premier League fotbollen i England för TV3. ENG-kameraman, redigerare och “livekamera” under Canada Cup Ishockey 1991 i Canada och USA. ENG-kameraman under US-Open tennis 1991. ENG-kameraman ett antal år under British Open Golf på St Andrews’, Scotland.

Bildmixer under ett 40-tal 3 timmars direktsändningar för TV3 i London som fokuserade på Engelska ligans söndagsmatcher.

Golf, OB-kameraman får då varande Mobile Image (senare Visions OB) vid olika evenemang så som World Athletics i Barcelona och Amerikansk fotboll i Frankfurt. Golf i tyskland för TWI/IMG.

VB/bandtekniker för Mobile Image under ITV Fotboll sändningar.

Diverse kamera- och redigerings jobb för Skandinaviska TV-bolag och fristående producenter i England och Europa.

1994 – 1998
Anställd hos TV3 Broadcasting Group Ltd som teknisk producent/bild producent; Bildproducent i London-studion och under OB-sammanhang, bl.a. Ishockey VM under 5 år och World Cup i Ishockey i Canada. Ansvarig för grafik och vinjetter för sport programmen samt iordningställande av sportstudion för sport sändningarna och produktion av billboards och sponsor inslag.
Studio Produktioner/Bildproducent:

Ishockey VM 1994 – 1998; Canazei och Milano, Stockholm, Wien, Helsingfors and Zürich. Dessa sändningar producerades med en 4-kamera studio och 2-3 kameror runt arenorna, vid rink- och kommentatorsplatserna. Ett antal , 2-3 kanalers “live” DVE’s och grafik. Totalt ca 340 timmar direktsänd television. Även Ishockey World Cup i Canada 1996.

Under 4 år Italiensk fotboll Serie-A och Champions League studioproduktioner med programledare i London och kommentatorer på plats, totalt ca 320 timmar direktsänd television. Produktion av webbsidor i anslutning till den Italienska fotbollen så studion kunde vara i kontakt med tittarna.

Arbete som ENG-kameraman: Fotbollsevenemang i England, inslag inför Champions League och Euro-96 och många borta matcher för Svenska fotbolls- landslaget. Totalt ca 8 veckor i Italien inför de Italienska matcherna och filmning och redigering av “Don Tommaso” (Tomas Nordahl).

1998 – April 1999
Arbetsledare för redigerare, ljudtekniker och grafiker hos TV3 i London.

April 1999 – Oktober 1999
Olika produktioner som freelance kameraman och redigerare.

Oktober 1999
Startade mitt företag; Rainbow Vision Ltd. Samma arbete som förut men med egen utrustning.

Bildproducent för TV3-Norges Millennium program som sändes via London med bilder från hela världen via BBC, 31 december 1999.

Filmning och redigering av sportreportage från England för TV4 under 5 månader 1999-2000.

Filmning och redigering för Norska NRK i England.

Bildproducent under Champions League direktsändning för TV3 Norway under 2000 and 2001. Produktionen skedde i en s.k. “virtual studio” i Chalfont St Peter, väster om London.

Filmning och redigering av diverse sport- och nyhets program för tv-stationer som SVT, TV4, TV3, Canal+, NRK, Millbank Studios i London, TWI/IMG och finska YLE m fl.

Program för BBC “Match of the Day” inslag med Sven-Göran Eriksson.

Filmning och redigering för svensk tv under alla matcher England spelade hemma under Sven-Göran Erikssons ledning.

Ishockey VM i Göteborg 2002 och Praque 2004 for TV3 Viasat.

Produktion och redigering av “The Worlds Strongest Man” 2004 för Svensk tv från Västervik och Bahamas.

Mediaträning för bl. a. Sport England, YMCA och Uk Sport.

Produktion av DVD-program för Uk Sport m.fl.

Olika produktioner av program för DVD och Internet m.m……
Flyttade tillbaka till Sverige 2006

Sedan 2008 är basen i Östergötland, Åby och Norrköping. Kundgruppen är den samma men mer koncentrerat på företagsfilmer av alla slag, för stora som små företag och gärna i Östergötland med omnejd.

%d bloggare gillar detta: